Skip navigation

Akadálymentesítés

Az akadálymentesítés a fogyatékos személyek számára olyan feltételek biztosítását jelenti, mely kiküszöböli azokat a hátrányokat, melyeket fogyatékosságuk miatt kell elszenvedniük. Más segítséget igényel egy mozgásában korlátozott, egy hallássérült, egy gyengénlátó vagy akár értelmi fogyatékos embertársunk.

Ez történhet eszközökkel, tudatos környezetformálással, és személyes segítségünkkel. Az akadálymentesítés az időszakosan megváltozott képességű személyek számára is könnyebben használhatóvá teszi a környezetet (pl. a mankóval közlekedőknek, az időseknek, a babakocsival közlekedőknek, nehéz csomagot cipelőknek).

Az akadálymentesség pontos meghatározása mindig csak adott személy, meghatározott környezetben végrehajtandó tevékenysége(i) kontextusában értelmezhető. Amikor azt mondjuk, akadálymentes, mindig meg kell mondani, hogy kinek a számára és milyen szempontból az.

A tárgyi környezet használata szempontjából a hely- és helyzetváltoztatás és a manipulációs képességek korlátozottsága jelenti a legnagyobb problémát. A mozgásképesség csökkenésének is szempontjából igen heterogén csoportról beszélünk.