Skip navigation

Képességek és kompetenciák változása

Maradandó mozgásállapotbeli változás az élet bármely szakaszában keletkezhet, lehet veleszületett, vagy későbbi életkorban szerzett (pl. traumás sérülés, stroke, agydaganat), illetve időskori degeneratív állapotromlás miatt kialakuló mozgáskorlátozottság (pl. Parkinson-kór).

A képességek és kompetenciák között vannak olyanok, melyek a biológiai károsodás esetén szükségszerűen károsodnak és olyanok, melyek kialakulásában a biológiai károsodás csak átvitt vagy részleges szerepet játszik, mivel a tulajdonság kialakulása nagymértékben függ környezeti és személyes tényezőktől. A motoros tényezők például önmagukban nem okoznak értelmi fogyatékosságot, de befolyásolhatják a kognitív fejlődést, így az nem tud a képességeknek megfelelően kibontakozni.

Az emberi mozgásrendszer összetett rendszer, amelyben a mozgást a mozgatórendszer és az idegrendszer összerendezett, egységes működése biztosítja. Bármelyik rész sérülése tartási, mozgási elváltozást okozhat, és átmeneti vagy maradandó motoros vagy szenzoros képességváltozást idézhet elő.

A mozgássérülés logója van a képen.