Skip navigation

Összefüggések II.

Nehézséget okozhat számukra az is, hogy megtervezzenek és végig is vigyenek egyes tevékenységeket és rugalmasan változtassanak, ha a körülmények is változnak. Ezért például váratlan, előre nem jelzett helyzetekben nehezen alakítanak ki az új helyzethez igazodó új választ, stratégiát, illetve az ilyen helyzetek erős stresszt válthatnak ki. Megfelelő tudás hiányában ezt a viselkedést félreérthetjük és például „akadékoskodónak”, „agresszívnak” gondolhatjuk.  Biztonságot jelenthet azonban számukra, ha meglévő, ismert szokásaikhoz, rutinszerű megoldásaikhoz folyamodnak, amit megfelelő tájékozottság nélkül „furcsának” gondolhatunk. 

Az alábbi kisfilmből megismerheti a rugalmas változtatás hiányát:


Sok autista emberre jellemző, hogy elvesznek a részletekben, akár egy – a helyzettől független, jelentéktelen – apró részletben, és kevéssé látják át az „egészet” és az összefüggéseket. 

Az autista emberek sokszor eltérően reagálnak a környezet ingereire, például hangokra, fényekre, ízekre, szagokra, érintésre. Van, aki sokkal érzékenyebb ezekre a hatásokra és van, aki éppen kevésbé, sőt sokan keresik is a hiányzó ingereket. Egy zsúfolt váróterem, a neonfények, hangzavar rendkívüli nyugtalanságot okozhat.

Temple Grandin

„Gyermekkoromban az erős hangok, mint például az iskolacsengő hangja, olyan sértőek voltak számomra, mint mikor a fogorvos fúrójával eltalál egy ideget.”