Skip navigation

Kommunikáció hallássérült személlyel I.

A siketség ténye viszonylag sok ember életében valóság. Bár a hallásveszteség különböző foka az életvezetés szempontjából meghatározó lehet, ha ezen különbözőségtől eltekintünk, akkor Magyarországon minden tízedik ember valamilyen hallási problémával él együtt.

Jóllehet a siketen születettek száma ennél jóval kevesebb, de elmondhatjuk, a siket emberek halló társaikhoz hasonlóan sikeres életpályát futhatnak be. A legtöbb siket ember nem úgy tekinti a siketségét, mint egy fogyatékosságot, vagy mint egy megszüntetendő problémát. Sokuk számára inkább egy "állapot", mely része egy olyan kulturális tapasztalatnak, amelyet barátaikkal - siketekkel és hallókkal - közösen tapasztalnak meg, illetve élnek át.

A siket kultúra egyfajta közösség megtapasztalása, illetve megélése siket emberek között. Ez a kulturális tevékenység magába foglalja a Magyar Jelnyelvet (HSL= Hungarian Sign Language), melyen a kommunikáció zajlik; információközlést olyan forrásokról, amelyek gazdagíthatják a siket emberek életét; színpadi események eljátszását és látogatását, amelyeken nem hangzik el hangos szó. Másrészt magába foglalja a siket emberek számára fontos példaképekről és eseményekről alkotott vélekedést, valamint a siket élettapasztalattal kapcsolatos viccelődést.