Skip navigation

Általános információk

Beszédben akadályozottságról akkor beszélünk, ha: a különféle eredetű károsodások következményekén megjelenő  hang,- beszéd,- és nyelvi zavar/eltérés gátolja az egyén és a környezete közötti interakciót és az alkalmazkodást.

Az öröklött, veleszületett, szerzett, organikus (centrális és perifériás), funkcionális, pszichés és környezeti okok következtében  kialakult beszédhibák ill. hang,- beszéd,- és nyelvi zavarok a legenyhébb artikulációs eltéréstől az egész kommunikációt érintő súlyos zavarig terjedhetnek (Fehérné Kovács Zsuzsa, 2001).

A beszéd- és nyelvi zavarral élő felnőttek körébe az írott és hangzó nyelv megértését és/vagy produkcióját érintő zavarok tartoznak. Ezen zavarok önállóan is előfordulhatnak, vagy más betegségekhez, fogyatékosságokhoz társulva, azok következményeként jelennek meg. Szinte minden kommunikációs területen felmerül valamilyen kommunikációs nehézség, de a beszéd- és nyelvi zavarral élő személyeknél vezető tünet az írott és beszélt nyelv használatának zavara, ez a zavar pedig nem az intellektuális képességek csökkenése mellett vagy amiatt következik be.