Skip navigation

Mire figyeljünk? III.

Ne kiabáljunk, ne használjunk túlzott artikulációt!

A mozgásszervi fogyatékosságból eredő hangzóbeszéd zavara vagy hiánya esetén fokozottan kell figyelni a beszédet kísérő jelzések használatára, igyekezzünk megérteni a nonverbális jelzésekben rejlő kommunikációs tartalmakat.

Előfordulhat, hogy érzékenyebb, mint a nem fogyatékos emberek. Állapotából kiindulva sokszor félreérthet dolgokat, főleg, ha jelenlétében kétértelműen fogalmaznak, vagy az állapotából adódó helyzetre megjegyzést tesznek.

Kérés/ok nélkül ne nyúljunk hozzá a másik ember segédeszközéhez és ne támaszkodjunk rajta! (pl. kerekesszék, járóbot, járókeret…stb).

Mielőtt elmozdítanánk valakinek a segédeszközét (pl. kerekesszék, járóbot, járókeret), kérjünk rá engedélyt!

Ne toljuk arrébb a kerekesszékes személyt kérés/kérdés nélkül!

Ismerd meg a saját munkahelyed! Tudd, hogy hol van akadálymentes mosdó, parkoló…stb.

A segítő kutya gazdája jogosult a segítő kutyával tartózkodni a közszolgáltatást nyújtó szerv, intézmény, szolgáltató területén és egyéb, mindenki számára nyitva álló létesítményben. A segítőkutyának nem kell szájkosarat viselnie, viszont viselnie kell a megkülönböztető jelzést. (vakvezető, rohamjelző, mozgássérült-segítő, hallássérült-segítő/hangjelző kutya) A segítőkutya dolgozik! Kérdés nélkül ne nyúljunk hozzá, ne hívjuk magunkhoz és ne kínáljuk étellel!